BOŽIĆNA BAJKA O JANU I FRANU

Svaka bajka skriva u sebi neku poruku… Bajkovita Kućica Djeda Mraza, uz sva ona vidljiva nastojanja da u djeci pobudi maštu i čarobne osjećaje, u svojoj ideji nosi želju da djecu pouči istinskim vrijednostima i pravom duhu Božića. Jesu li Božić samo darovi? Ili je to ljubav, obiteljsko zajedništvo i toplina, dobrota, nesebičnost, darežljivost i suosjećajnost?

Naravno da će se svako dijete najviše radovati svojim Božićnim poklonima, ali isto tako može u Kućicu Djeda Mraza donijeti neki svoj skroman dar od srca, očuvanu igračku ili slatkiš. Njih će Djedica odnijeti djeci bez roditelja, bolesnoj djeci, ili djeci slabijeg imovinskog stanja i tako razveseliti i njihova srca.

Pročitajte osnovnu poruku Kućice Djeda Mraza u Bajci o Janu i Franu….

 

BOŽIĆNA BAJKA O JANU I FRANU

djed mraz, kućica djeda mraza, vrtna bajka, advent

Jan i Fran. Tako su se zvala dva sretna mala dječaka koje je Djed Mraz pozvao u svoj topli dom na ledenom Sjevernom polu.

Znaš li kako su tamo došli? Po njih su, u njihovu kuću, doletjele čarobne saonice Djeda Mraza i letjeli su preko oblaka dok je svirala božićna glazba, a oni su ispijali vruću čokoladu.

Sve što su vidjeli tijekom leta bilo je čarobno, a uzbuđenje za upoznavanjem djedice u crvenom, koji im svake godine za Božić donosi posebne darove, raslo je svakim preletjelim kilometrom.

Kada su konačno stigli, ušli su u jednu čarobnu kućicu u kojoj se nalazio samo jedan veliki stol i jedna velika stolica.

Neki vilenjaci su došli reći Janu i Franu:
“Djed Mraz je jako zaposlen. Možete ga vidjeti samo na kratko pa dobro iskoristite to vrijeme”.

Jan i Fran dugo su čekali u tišini smišljajući što će reći i što će pitati Djeda. No, zaboravili su na sve u trenutku kada se kućica ispunila svjetlom i bojama.

Djed Mraz se pojavio na velikoj stolici, a  s njim su se na stolu pojavile sve igračke koje su Jan i Fran ikad poželjeli.

Dječaci su bili toliko sretni da su vrištali od uzbuđenja! Fran je brzo otrčao zagrliti Djeda Mraza, a Jan je potrčao do bicikla o kojem je uvijek sanjao.

Djed Mraz je bio tamo samo nekoliko sekundi. U tih nekoliko sekundi Fran ga je uspio zagrliti i reći mu: “Hvala ti, Djedice, što mi nosiš poklone. Volim te!” i to ga je učinilo najsretnijim dječakom na svijetu.

Jan nije ni uspio pogledati Djeda Mraza koliko je bio zaslijepljen biciklom. I kada su po njega i Frana stigle čarobne saonice za prijevoz do kuće, Janu je bilo jako žao što je upropastio priliku za upoznavanje pravog Djeda Mraza. Od toga dana Jan je svaki put kad je primio novu igračku, uz uzbuđenje koje svako dijete osjeti kada primi poklon, osjetio i neku prazninu. Osjećao je kao da mu nešto nedostaje.

Sjetio se i svih priča o siromašnoj djeci koje su mu pričali roditelji, o djeci koja se za Božić mogu veseliti tek pokojem bombonu ili čokoladi, kao i djeci koja nemaju mame i tate.

I po prvi put Jan je osjetio tugu djece koja nisu toliko sretna poput njega, djeci koja godinama nisu osjetila ni topli zagrljaj, niti im je itko ikad rekao najdivnije dvije riječi “Volim te”.

Jan je tada odlučio učiniti nešto lijepo za djecu koja nisu toliko sretna, odlučio im je staviti osmijeh na lica.

Zamolio je mamu i tatu da mu kupe veliku vreću bombona koju će podijeliti djeci bez mama i tata. Bio je sretan jer usrećuje druge.

Te Badnje večeri osjetio je kako ga netko lagano budi iz sna dodirima po ramenu.

Jan je otvorio oči i vidio je čovjeka u crvenom snježnobijele brade. Čim ga je vidio,zagrlio ga je, a niz obraze počele su mu teći suze radosnice.

“Oprosti mi. Nisam znao izabrati ono što je doista važno.”

No Djed Mraz samo je odgovorio osmijehom:

“Zaboravi na to. Danas sam ja morao birati i odabrao sam druženje s najboljim dječakom na svijetu, baš prije nego što ti ostavim dar koji si svojim dobrim djelima zaslužio. Hvala ti”.

I tog jutra Jan je bio najsretniji dječak na svijetu.

Znao je da mu je Djed Mraz donio najveći dar koji je ikad primio: ispunjeno srce! 

Ova kratka priča dolazi iz Španjolske, a autor joj je Pedro Pablo Sacristan.
Nadamo se da vas je dotakla i podsjetila vas na pravu vrijednost božićnih blagdana.